Q&A matka- ja komennusmatka-vakuutuksesta

Olemme koonneet avuksesi vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin pidempien ja lyhyempien työmatkojen vakuuttamisesta.

Yleisiä kysymyksiä matka- ja komennusmatka-vakuutuksesta

1. Kuinka pitkillä työmatkoilla työmatkavakuutus on voimassa?

Jatkuvassa työmatkavakuutuksessa vakuutusturva on voimassa enintään 180 vuorokautta yhtäjaksoisesti kunkin työmatkan alkamisesta.

2. Onko työmatkavakuutus voimassa etätöissä ulkomailla?

Etätyötä varten ulkomaille matkustaminen ei ole työmatka. Työmatkat kattava matkavakuutus ei siis ole voimassa etätyömatkalla. Etätöihin ulkomaille lähtevällä työntekijällä olisi tärkeää olla voimassa vapaa-ajan matkat kattava matkavakuutus. Työmatkavakuutus voidaan tarvittaessa laajentaa lisäsopimuksella kattamaan myös vapaa-ajan matkat.

3. Ketkä voidaan vakuuttaa komennusmatkavakuutuksella?

Komennusmatkavakuutuksella vakuutetaan pidemmäksi aikaa ulkomaille töihin lähetettävät työntekijät perheenjäsenineen. Komennus on kyseessä, kun työnantajan ja ulkomaille lähetetyn työntekijän välillä on voimassa oleva sopimus komennuksesta, ja komennus tosiasiallisesti jatkuu.

4. Missä ja milloin komennusmatkavakuutus on voimassa?

Vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa koko komennuksen ajan sekä työssä että vapaa-aikana. Se kattaa myös komennuksen aikana komennuskohteesta kotimaahan ja muualle tehdyt vapaa-ajan matkat. Vakuutettu voi siis komennuksen aikana tehdä matkoja Suomeen tai muihin lomakohteisiin, ja vakuutus kattaa nämä matkat.

Vakuutus ei kuitenkaan ole voimassa muun työnantajan kuin vakuutuksenottajan toimeksiannosta ja kustannuksella tehdyillä työmatkoilla. Vakuutus ei myöskään ole voimassa itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä tehdyillä työmatkoilla.

5. Onko komennusmatkavakuutuksessa urheilurajoituksia?

Komennusmatkavakuutuksessa ei ole urheilurajoitusta. Vakuutuksesta korvataan myös lisenssinalaisessa urheilussa sattuneet vahinkotapahtumat. Ammattimainen urheilu on kuitenkin rajattu turvan ulkopuolelle hoitokulun, lyhytaikaisen työkyvyttömyyden ja tapaturman aiheuttaman pysyvän työkyvyttömyyden turvissa.

Korvausta ei makseta, jos vahinkotapahtuma voidaan korvata urheilijoiden tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaisesta ammattiurheilijan tapaturmaturvasta.

6. Mistä löytyy matkalla hätätilanteessa tarvittavat yhteystiedot?

Digitaaliselta matkavakuutuskortilta löytyy vakuutussopimusnumeron lisäksi Ifin matka-avun tai matkahätäpalvelukumppanin sekä Ifin korvauspalvelun yhteystiedot. Digitaalisen matkavakuutuskortin latauslinkin voi tilata sähköpostitse .

7. Saako komennusmatkavakuutusta käyttää muualla kuin Suomessa asuvien henkilöiden vakuuttamiseen?

Kyllä saa. Esimerkki: suomalaisella yrityksellä on toimintaa Espanjassa. Yritys lähettää Espanjassa asuvan espanjalaisen työntekijänsä komennukselle Chileen. Yritys voi ottaa espanjalaiselle työntekijälle komennusmatkavakuutuksen komennuksen ajaksi Ifistä.

8. Onko matka- ja komennusmatkavakuutuksiin saatavilla turvaa viranomaisten asettaman karanteenin varalta?

Matka- ja komennusmatkavakuutuksiin on saatavilla lisävakuutuksena karanteeniturva, josta korvataan kohtuulliset ja välttämättömät ylimääräiset majoituskustannukset enintään 14 vuorokauden ajalta, jos vakuutettu joutuu matkan aikana ennalta arvaamattomasti viranomaisten asettamaan karanteeniin asuinmaansa ulkopuolella.

Korvausta ei makseta, jos karanteeni on etukäteen tiedossa oleva, maahan tai alueelle pääsyn edellytyksenä oleva toimenpide.

9. Korvataanko matkan peruuntuessa myös tarvittava lääkärinlausunto?

Matkan peruuntuminen korvataan, kun se johtuu vakuutetun kuolemasta, vakavasta tapaturmasta tai äkillisestä, odottamattomasta, vakavasta sairastumisesta, joka pakottavasti estää matkalle lähdön. Pakottavuus arvioidaan lääketieteellisin perustein.

Korvauksen edellytyksenä on lääkärinlausunto, josta käy ilmi peruuntumisen syy. Lääkärinlausunnosta aiheutuneita kuluja ei korvata.

10. Ovatko matka- ja komennusmatkavakuutukset voimassa matkustettaessa sotariskialueiksi tai vaarallisiksi alueiksi luokitelluissa maissa?

Matka- ja komennusvakuutuksesta voidaan korvata normaalisti myös sotariskialueeksi tai vaaralliseksi alueeksi luokitelluissa maissa, jos kyse on vahingosta, jonka syynä ei ole sota, kapina, aseellinen selkkaus tai vastaava. If päivittää sotariskialueiden ja vaarallisten alueiden listaa osoitteessa if.fi/riskialueet. Listalla oleviin maihin matkustettaessa korvausta ei makseta vahingosta, joka on aiheutunut sodasta, kapinasta, aseellisesta selkkauksesta tai vastaavasta, vaikka vakuutettu itse ei olisikaan osallistunut mainittuihin toimiin.

Jos vakuutettu on aloittanut matkansa ennen aseellisten toimien alkamista eikä itse ole osallistunut niihin, sovelletaan edellä mainittua rajoitusta vasta, kun 14 vuorokautta on kulunut aseellisten toimien alkamisesta. Aseellisten toimien katsotaan alkaneen siitä päivästä, jolloin maa on nostettu Ifin sotariskialueiden tai vaarallisten alueiden listalle. Jos kyseessä on suursota, sovelletaan edellä mainittua rajoitusta heti aseellisten toimien alettua ilman 14 vuorokauden odotusaikaa. Suursodalla tarkoitetaan kahden tai useamman YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan välistä sotaa.

Tietyissä tilanteissa matka- ja komennusmatkavakuutukset voidaan laajentaa lisävakuutuksella kattamaan myös edellä mainitun sotariskialueiden tai vaarallisten alueiden rajoituksen.


Written by

Lari Runsten, henkilövakuutusasiantuntija

Luitko jo nämä artikkelit