Flexibla arbetsplatser – det nya normala

Det hemarbete som blev en konsekvens av pandemin, har på kort tid skapat en flexibel arbetsmodell med ökade möjligheter för anställda att dela arbetstiden mellan det vanliga kontoret och hemmakontoret.

Det är därför bra att känna till att arbetsgivaren, även vid distansarbete i hemmet, är ansvarig för arbetsmiljön och att försäkringsskyddet för den anställde som distansarbetar kan vara begränsat. Många företag har valt att teckna en Arbetsskadeförsäkring (TFA) för sina anställda. Den träder traditionellt in om man till exempel snubblar på jobbet, skadar sig på en maskin eller trillar ner från en arbetsställning.

Men vad händer om en skada inträffar på hemmakontoret? Det korta svaret är att om den anställde skadar sig när uppgifter tydligt kopplade till arbetet utförs så täcks den av TFA. Men om man till exempel:

 • bränner sig på en kopp kaffe hemma,
 • snubblar i trappan på väg för att hämta tofflor,
 • blir påkörd eller halkar när man tar paus för en promenad,

så omfattas inte skadan eftersom det inte är direkt relaterat till jobbet.

När vi jobbar hemifrån uppstår alltså många tillfällen då den anställde inte är försäkrad. Detta kan arbetsgivaren korrigera genom att teckna Olycksfallsförsäkring vid hemarbete till alla anställda, eller rekommendera den anställde att se över sitt privata försäkringsskydd. Att förebygga skador kan också innebära att hjälpa anställda att skapa en säker och bra arbetsmiljö i hemmet.

Tips vid hemarbete

 1. Ordna en ergonomisk arbetsplats
 2. Skapa rutiner
 3. Håll arbetstider
 4. Ta pauser
 5. Gå gärna en promenad på lunchen
 6. Prova walk and talk-möten.
 7. Variera din arbetsställning. Ta ett digitalt möte från soffan istället för vid skrivbordet eller skapa möjlighet att stå upp och arbeta.
 8. Ring dina kollegor vid frågor i stället för att skicka e-mail.

Som hjälp till arbetsgivare och anställda har If tagit fram ytterligare information om distansarbete:  Remote Work

Vår sjukgymnast har även satt ihop en kort video med praktiska tips för hemarbete: Undvik skadan – jobba ergonomiskt hemifrån

Mer att läsa