Mistä apu, kun työmatkalla sattuu vahinko?

Yrityksen matkavakuutus helpottaa hoitoon pääsyä, jos sairastut tai loukkaannut työmatkalla.  Saat myös apua matkahätäpalvelusta ympäri vuorokauden. Olitpa miten kaukana kotoa tahansa, apu on aina lähelläsi. 

Myyntijohtaja Anne oli työmatkalla Saksan Berliinissä. Työpäivän jälkeen hän lähti hotellista kaupungille illalliselle ja liukastui kadulla. Anne loukkasi jalkansa ja sai ruhjeita käteensä eikä pystynyt enää kävelemään.

Paikalle soitettiin ambulanssi, joka kuljetti Annen sairaalaan. Anne oli varautunut mahdollisiin vahinkoihin matkoillaan eli hänellä oli mukanaan matkavakuutuskortti, eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) sekä tärkeät yhteystiedot kännykässään.  

Sairaalassa Anne soitti matkahätäpalveluun (yritysasiakkaan valitsema travel assistance partner), jossa otettiin vahinko heti käsittelyyn. Koska Anne vietiin julkiseen sairaalaan Euroopassa, hän näytti siellä EHIC-korttiaan ja matkahätäpalvelu järjesti maksusitoumuksen omavastuuosuudesta sairaalalle. EHIC-kortilla hän sai hoidon samaan hintaan kuin paikalliset, eikä omavastuutakaan tarvinnut itse maksaa, vaan sairaala laskutti vakuutusyhtiötä suoraan. 

Annen jalka vaati välitöntä leikkausta eikä hän päässyt jatkamaan työmatkaansa suunnitellusti. Myös paluumatkaa Suomeen jouduttiin siirtämään. Anne ilmoitti työnantajalleen, että hän ei pysty osallistumaan seuraavien päivien tärkeisiin neuvotteluihin. Yritys lennätti kiireellisesti myyntiyksikön toisen työntekijän Markon Saksaan jatkamaan neuvotteluita. 

Käytännön apua matkahätäpalvelusta

Matkahätäpalvelu oli Anneen säännöllisesti yhteydessä koko hoitojakson ajan Saksassa. Kun Anne pääsi sairaalasta, matkahätäpalvelun kautta järjestyi hotellimajoitus, sillä alun perin suunniteltu paluulento oli jo mennyt.

Kun Anne viikon päästä oli toipunut matkustuskuntoon, matkahätäpalvelu järjesti uuden paluulennon ja kuljetuksen lentokentälle. Anne sai paikan reittilennolla kahdella ylimääräisellä paikalla, jotta hän sai pidettyä jalan ylhäällä lennon ajan. Lentokentällä Suomessa häntä odotti pyörätuoli ja taksikuljetus kotiin.  

Suomeen palattuaan Anne kävi Ifin yhteistyöklinikalla kontrollikäynneillä ja fysioterapiassa, joista klinikka laskutti Ifiä suoraan. Anne teki vahinkoilmoituksen nettilomakkeella ambulanssikyydistä, josta oli saanut laskun kotiin, ostamistaan särkylääkkeistä sekä matkakuluista hoitoon Suomessa ja sai nopeasti näistä korvauksen. Onneksi Anne toipui nopeasti, pääsi jatkamaan normaalia liikkumista ja palaamaan töihin! 

Tapauksen korvaukset ja matkavakuutukseen kuuluvat palvelut

Ifin matkavakuutuksesta korvattiin siis:  

  • Annen hoitokulut ulkomailla sekä jatkohoito Suomessa  
  • Annen ylimääräinen hotellikulu Saksassa sairaalasta pääsyn jälkeen 
  • Annen paluulento Suomeen erikoisjärjestelyineen sekä kuljetus lentokentälle ja lentokentältä kotiin 
  • Korvaavan työntekijän Markon menomatka ja hänen majoituskulunsa Saksassa  

 Matkavakuutuksen palvelut: 

  • Matkahätäpalvelu järjestää hoitolaitokseen tarvittavat maksusitoumukset ja kuljetukset sekä hoitaa asiakirja- ja laskutusliikenteen yhdessä Ifin kanssa. 
  • If järjestää kotimaassa tarvittavan jatkohoidon yhteistyöklinikalla. 
  • Asiakas voi hakea itse maksamiaan kuluja helposti nettilomakkeella ilman kuittien lähettämistä (pyydämme niitä vain tarvittaessa). 

Työmatkojen aikana töistä johtuvista olosuhteista sattuneet tapaturmat voidaan katsoa työtapaturmavakuutuksesta korvattavaksi. Näissäkin tapauksissa matkavakuutus auttaa akuuttivaiheessa eli sen turvin asiakas voi hakeutua ulkomailla hoitoon – matkahätäpalvelumme koordinoi akuuttia tilannetta ja pitää asiakkaan ajan tasalla. Tämän jälkeen If ohjaa asiakkaan tekemään vahingosta työtapaturmailmoituksen. Asian hoito käy vaivattomimmin, kun sekä yrityksen vapaaehtoiset henkilövakuutukset että työtapaturmavakuutus ovat Ifissä. 

 Suvi Varis 
Senior korvausneuvoja, yritysten henkilökorvaukset