Siisti työympäristö – siistimmät vahinkotilastot

Oletko ajatellut, että epäjärjestys johtaa tapaturmiin, häiritsee keskittymistä ja vähentää työn sujuvuutta? Näillä vinkeillä pidät työpaikkasi siistinä ja järjestyksessä.

Siisteys ja järjestys eivät ehkä ole ensimmäisiä asioita, jotka tulevat mieleen, kun puhutaan työturvallisuusriskeistä. Näillä kahdella on kuitenkin huomattavan iso vaikutus niin vahinkoriskeihin kuin yleiseen työviihtyvyyteenkin.

Epäjärjestys lisää vahinkojen riskiä ja hidastaa työn sujuvuutta

Mihin kaikkeen siisteyden ja järjestyksen laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa? Arviolta lähes joka kolmannella tapaturmista on yhteys puutteisiin siisteydessä ja järjestyksessä. Epäjärjestys aiheuttaa tyypillisimmin kompastumisia ja kaatumisia, jotka voivat johtaa loukkaantumiseen ja sairauslomaan. Esimerkiksi työtiloissa lojuvat johdot, kaapelit ja muut esteet lisäävät kompastumisriskiä ja saattavat vaarantaa myös sähköturvallisuutta. Pölyiset tai öljyiset lattiat puolestaan lisäävät liukastumisen riskiä, joka on yksi yleisimmistä tapaturmista työpaikoilla.

Huonokuntoiset ja huonosti pinotut tavarat puolestaan voivat aiheuttaa romahdusvaaran ja vaarantaa näin henkilöstön terveyttä ja turvallisuutta. Täynnä tavaraa olevat työtilat ja tavaroiden epäjärjestys voivat estää työntekijöiden pääsyn tarvittaviin paikkoihin ja laitteiden luo, mikä hidastaa tuotannon kulkua ja työvaiheiden sujuvuutta sekä aiheuttaa myös turhia häiriöitä tuotantoon. Epäjärjestyksessä olevat tavarat käytävillä voivat tukkia hätäuloskäyntejä ja olla sammutusvälineiden tiellä tulipalon sattuessa. Lisäksi ylimääräinen tai väärässä paikassa oleva tavara lisää potentiaalista palokuormaa.

Kasatut tavarat voivat myös vaarantaa näköyhteyden esimerkiksi trukin ja jalankulkijan välillä ja lisätä mahdollisuutta yhteentörmäyksille. Viidesosa työpaikkojen tapaturmista sattuukin käytävillä ja kulkuväylillä.

Järjestyksen ja siisteyden moniulotteiset vaikutukset

Siisteyden ja järjestyksen ylläpidolla on positiivinen vaikutus työntekijöiden mielenterveyteen ja työtyytyväisyyteen. Kun työvälineiden etsimiseen ei mene aikaa hukkaan ja häiriötekijöitä on vähemmän, vähentää se myös henkilöstön turhautumista ja laskee stressitasoa.

Siisteys ja järjestys kannattaa ulottaa myös tietotyöhön siten, että tiedostot ja dokumentit ovat jaoteltu ja järjestetty mahdollisimman loogisesti ja selkeästi työntekijän saataville. Työ on sujuvampaa ja turvallisempaa, kun työohjeet, huoltokirjat tai kemikaalien käyttöturvatiedotteet löytyvät nopeasti tietokoneelta.

Epäjärjestys ja likaisuus vaikuttavat turvallisuuden lisäksi myös tuotteiden tai palvelun laatuun. Pelkästään kosmeettiset likaisuudesta johtuvat vauriot heikentävät laatua ja asiakastyytyväisyyttä. Kun kyseessä on palvelutoiminta ja siihen liittyvät prosessit, epäjärjestys hidastaa myös palvelun sujuvuutta ja voi vaikuttaa negatiivisesti myös yrityksen maineeseen.

Näin ylläpidät siisteyttä ja järjestystä työpaikalla

Siisteys ja järjestys eivät siis vaikuta vain työympäristön estetiikkaan vaan myös turvallisuuteen, hyvinvointiin sekä laatuun. Hyvä uutinen on, että työympäristön järjestykseen ja siisteyteen voi vaikuttaa yksinkertaisilla, mutta tehokkailla keinoilla. Pölyjen pyyhkiminen auttaa vähän, mutta seuraavat vinkit auttavat paljon.

Osa-alueet ja edistämiskeinot

Siisteys

  • Pidä työpisteet ja työympäristö siistinä liasta ja pölystä.
  • Älä jätä tarpeettomia tavaroita lojumaan tai roskia nurkkiin.

Järjestys

  • Käytä hyllyjä, kaappeja ja muita säilytysratkaisuja, jolla pidät työpisteesi ja tarvikkeesi järjestyksessä. Harvoin tarvittavia työkaluja voi säilyttää kauempana työpisteeltä. 
  • Pidä sähkölaitteet ja johtimet niille tarkoitetuilla paikoilla ja järjestyksessä, jotta estät laitteiden ja johtojen vaurioitumisen tai ylikuumenemisen. Pidä johdot ja kaapelit poissa kulkureiteiltä myös toimistoympäristössä. 
  • Pidä tulityöpaikat ja latausasemat vapaina turhasta materiaalista, joka lisää riskiä mahdollisen palon leviämiselle.
  • Järjestä myös sähköiset dokumentit loogisesti oman osa-alueensa kansioihin, jotta ne ovat helposti löydettävissä ja hyödynnettävissä.

Käytävät, portaat ja kaiteet

  • Pidä käytävät ja portaat esteettöminä ja turvallisina.
  • Varmista, että kaiteet ovat tukevia ja hyväkuntoisia.
  • Tarkista, ettei ympäristössä ole teräviä kaidekulmia, portaiden välissä jalanmentäviä rakoja tai askelluksissa liukastumisvaaraa.

Sisäinen liikenne ja liikkuminen

  • Merkitse kulkuväylät sekä niiden käyttötarkoitus selkeästi ja varmista niiden esteettömyys.
  • Tarkista säännöllisesti, että poistumistiet ja reitit lähimmille ensiapupisteille sekä sammutusvälineistölle ovat avoimia ja selkeästi merkittyjä.
  • Varmista, että työkalujen tai muiden terävien esineiden säilytys on huolellisesti järjestetty, eikä niiden kanssa voi vahingossa muodostua kontaktia. Asettele tavarat niin, että ne eivät estä turvallisen kulkureitin käyttöä tai näköyhteyttä muihin reitillä kulkeviin henkilöihin tai kulkuneuvoihin.
  • Vältä juoksemista työpaikalla ja pidä riittävää etäisyyttä muihin työskenteleviin ihmisiin. Älä myöskään säilytä tarpeettomia tavaroita, kuten koriste-esineitä työpisteillä tai käytävillä.

Tunnista riskialueet

  • Tunnista ja merkitse riskialueet ympäristössä, kuten esimerkiksi kosteat lattiat, korkeat kynnykset, jäiset alustat tai epätasaiset kulkuväylät, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
  • Muista kommunikoida kaikille työympäristön riskialueista ja työympäristön muutoksista.

Kouluta henkilöstöä

  • Kouluta henkilöstöä säännöllisesti siisteyden ja järjestyksen ylläpidossa, turvallisen liikkumisen tavoissa sekä vaaratilanteiden tunnistamisessa ja välttämisessä.

Seuraa ja arvioi

  • Seuraa ja arvioi säännöllisesti työympäristön turvallisuustilanteen kehitystä.
  • Tee tarvittavat muutokset ja parannukset viipymättä, jotta turvallisuus pysyy korkealla tasolla.

Järjestys ja siisteys voidaan taata suunnittelemalla työt ja toiminnot mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti, perehdyttämällä työntekijät asianmukaisiin toimintatapoihin sekä valvomalla, että sovittuja järjestykseen ja siisteyteen liittyviä työskentelytapoja noudatetaan.

Siisteys ja järjestys ovat jokaisen yksilön vastuulla olevia asioita, joita ei voida ulkoistaa vain tietylle taholle. Jo pienilläkin teoilla voidaan estää isompia vahinkoja ja helpottaa päivittäisen työn sujuvuutta. 

Tiesitkö?

  • Lähes joka kolmannella työtapaturmista on yhteys puutteisiin siisteydessä ja järjestyksessä.
  • Noin viidesosa työpaikkojen tapaturmista sattuu käytävillä ja kulkuväylillä.
  • Suomessa tapahtuu vuosittain noin 125 000 liukastumis- ja kaatumistapaturmaa, joista jopa kolmannes johtaa yli 30 päivän työkyvyttömyyteen.
  • Liukastumistapaturmissa taustalla on tyypillisesti yllättävä liukas kohta, talvikunnossapidon puutteet, epätasainen kulkuväylän pinta sekä kenkien huono pito.

Written by

Tuomas Kaleva, Development Specialist

Luitko jo nämä?