Parasta on turvallinen työmatka

Kahden pandemiavuoden aikana on maailmassa tapahtunut paljon. Myös matkustamiseen liittyvät riskit ovat saattaneet muuttua siitä, mitä ne olivat ennen pandemiaa. Onko sinun yrityksessäsi käyty läpi matkustamiseen liittyvät riskit sekä määritelty keinot niiden hallintaan?

Turvallinen matka alkaa jo kauan ennen lähtöselvitystä

Matkustamisen turvallisuuden kivijalka on riskien arviointi. Hyvä käytäntö on käydä järjestelmällisesti läpi sekä varsinaiseen matkantekoon liittyvät riskit että kohteeseen liittyvät riskit.

Millainen on oma matkustusterveytesi? 

Matkustamiseen liittyy monenlaisia riskejä, jotka voivat myös vaihdella henkilöiden välillä. Esimerkiksi lentäminen, aikaerorasitus ja matkakohteen lämpötila vaikuttavat meihin eri tavoin, riippuen muun muassa terveydentilastamme.

Oman matkustusterveyden ja -kunnon arviointi on hyvä tehdä ajoissa ennen matkaa ja tarvittaessa keskustella esimerkiksi työterveyshuollon kanssa. Samalla voi käydä läpi mahdollisten kohteessa tarvittavien rokotusten ja lääkitysten tarpeen.  

Liikenteen riskeistä katastrofeihin – oletko arvioinut riskit? 

On tärkeää käydä läpi matkakohteen riskit ennen matkaa. Koska kohteiden riskit voivat muuttua, on ajantasaisen arvioinnin tekeminen hyvä käytäntö. Suosittelemme erityisesti käyttämään järjestelmällistä vaarojen tunnistamista ja riskien arviointia, sillä on tavanomaista yliarvioida epätodennäköisiä riskejä ja puolestaan aliarvioida todennäköisiä riskejä.

Flunssa, vatsataudit sekä liikenteeseen liittyvät riskit ovat esimerkkejä yleisistä riskeistä, joita matkoilla kohdataan. Vastaavasti dramaattisempia tapahtumia, kuten luonnonmullistuksia, kohdataan onneksi selvästi harvemmin.  

Miten liikut matkasi aikana?  

Matkustamiseen sisältyy aina siirtymisiä eri tavoin kotimaassa ja matkakohteessa. Nämä siirtymiset syytä huomioida osana riskienarviointia. Lentokentän ja hotellin sekä muiden kohteiden väliset siirtymät saattavat olla erityisen riskialttiita matkan vaiheita.

Onkin hyvä tunnistaa jo ennalta turvallisuuden ja aikataulujen kannalta parhaat liikkumismuodot matkan eri vaiheissa. Järjestelmällinen riskienarviointi auttaa priorisoimaan. 

Jokainen voi itse vaikuttaa matkustamisen turvallisuuteen paljon kartoittamalla riskit sekä niiden todennäköisyyden ja vakavuuden.  On myös hyvä muistaa oma turvallinen toiminta ja turvalliset valinnat koko matkan ajan. Me Ifissä olemme tuottaneet digisisältöjä, joita asiakasyrityksemme voivat hyödyntää matkustamisen riskienhallinnassa. Materiaalissa käymme läpi hyviä käytäntöjä sekä riskejä matkan eri vaiheissa.  

Digitaalisesta riskienhallintapalvelustamme löytyy sekä matkustajalle että työnantajalle suunnattua sisältöä. Työnantajalle kohdennetussa sisällössä käsittelemme erityisesti työnantajan huolehtimisvelvoitetta (Duty of Care). Sisällöissä on myös mukana ladattavia lisämateriaaleja, joita voi hyödyntää matkustusturvallisuuden johtamisessa sekä matkaan valmistautuessa.  

Jos kuitenkin käy jotain… 

Matkavakuutus on osa matkustamisen riskienhallintaa. Autamme sinua selvittämään, millainen vakuutusturva on matkallasi tarpeen. Jos jotain sattuisi, ota yhteyttä ja saat asiantuntevaa apua nopeasti. 

Linkin digitaaliseen riskienhallintapalveluun saat omalta asiakaspäälliköltäsi. Voit myös täyttää yhteydenottolomakkeen

Hyvää matkaa!  

Salla Lind-Kohvakka, If