Mielenterveysvakuutus

Joka neljäs aikuinen kokee elämänsä aikana henkisen hyvinvoinnin haasteita. Erilaiset kriisit, kuten sosiaalisen median aiheuttama paine täydellisyyteen, lähiomaisen kuolema, vakava sairastuminen tai avioero voi romahduttaa vahvimmankin ihmisen.

Onneksi elämme nyt aikaa, jolloin myös henkisen hyvinvoinnin haasteista voi puhua avoimemmin. Tietoisuus siitä, miten mielen solmuja voidaan avata, lisääntyy, sillä myös valtamediat kirjoittavat asiasta paljon useammin. Voiko mielenterveyden riskejä hallita vakuutuksella? If tuo oman ratkaisunsa markkinoille tänä syksynä.   

Mielenterveyssyistä johtuvat sairauspoissaolot  

Kelan tilastojen mukaan mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairauspäivärahakaudet ovat yleistyneet kaikissa ikäryhmissä viime vuosina, naisilla enemmän kuin miehillä. 16–34-vuotiaiden mielenterveysperusteiset sairauspäivärahakaudet ovat yleistyneet lähes yhtäjaksoisesti jo yli 15 vuoden ajan, vanhemmissa ikäryhmissä sen sijaan selvimmin vasta viime vuosina.  

Eri sairauspäivärahakausia kuvaavat käyrät.
Mielenterveysperusteiset sairauspäivärahakaudet ovat nousussa, toisin kuin muista sairauksista johtuvat kaudet. Lähteet: Kela ja Varma

Mielenterveyssyistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat myös lisääntyneet. Eläketurvakeskuksen tilaston mukaan mielenterveyden häiriö on yleisin uuden työkyvyttömyyseläkkeen syy. Hälyttävintä muutoksessa on se, että valtaosa mielenterveyssyistä johtuvista työkyvyttömyyseläkkeistä on juuri nuorilla, joilla on vasta vähän kokemusta työelämästä.

Terveysvakuutuksemme avulla olemme tuoneet apua poissaolokustannusten alentamiseen, mutta koska terveysvakuutuksemme ei korvaa psykoterapiaa, aloimme pohtia, miten parhaiten auttaisimme asiakasyrityksiämme tämän haasteen kanssa.

Mielenterveyden häiriö on yleisin uuden työkyvyttömyyseläkkeen syy

Kaaviossa näkyvät käyrät eri työkyvyttömyyseläkkeiden syistä.
Työeläkejärjestelmästä vuosina 2000–2021 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet sairauspääryhmän mukaan. Lähteet: Eläketurvakeskus ja Varma

Uudenlainen tuote mielenterveyssyistä johtuvien poissaolokustannusten hallintaan

Mielenterveyssyyt, hengitystieinfektioiden sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien lisäksi, aiheuttavat eniten sairauspoissaoloja yrityksissä. Suurin osa sairauspoissaoloja aiheuttavista mielenterveyden häiriöistä ovat lieväasteisia, joiden muodostuminen vaikeammiksi voidaan usein estää erilaisilla kevyemmillä matalan kynnyksen palveluilla. Tähän tietoon nojaten päätimme tuoda markkinoille turvan, joka ei ole vain maininta vakuutusehdoissa, vaan se sisältää eri tasoja: kevyemmän keskusteluavun ja psykoterapiaturvan vakavampien häiriöiden hoitoon.

Turva sisältää myös jatkuvuutta niissä tilanteissa, joissa mielenterveyden häiriö on pitkäkestoisempi. Valitun vakuutusturvan sisältämien keskustelu- tai käyntimäärien tultua täyteen työntekijällä on vuoden karenssiajan jälkeen tarvittaessa käytettävissä sama turvakokonaisuus.

Mielenterveysvakuutus on oma itsenäinen vakuutusratkaisunsa, eikä osa esimerkiksi Terveysvakuutustuotetta. Vakuutus tarjoaa kolme eritasoista vaihtoehtoa, joista voi valita omalle yritykselle sopivimmat osat: varhaisen avun mallin, vakavampien häiriöiden hoidon mallin tai molemmat.

uusi hoitomalli: varhaisen avun malli ja vakavien häiriöiden hoidon malli.

Lyhytpsykoterapia on tutkitusti vaikuttava hoitomuoto useissa mielenterveyden ongelmissa. Mehiläisen toteuttamassa seurannassa lyhytpsykoterapiajaksolla olevien henkilöiden mielenterveysperusteiset poissaolot vähenivät 30 %. Verrokkiryhmällä, joka ei saanut terapiaa, poissaolot lisääntyivät 12 %.

Työsuhde-edut uuden edessä

Helsingin Sanomien jutussa ”Terapia syrjäyttää autot” 8.9.2022 kerrotaan laajasti työsuhde-eduissa tapahtuvasta muutoksesta. Joillain aloilla esimerkiksi sairauskuluvakuutusta pidetään jo itsestäänselvyytenä. Enää tärkein henkilöstöetu ei välttämättä olekaan työsuhdeauto tai vuokramökki, vaan se, että yritys panostaa henkilöstön hyvinvointiin. 

Kysy lisää

Jos sinulla on kysyttävää Mielenterveysvakuutuksesta, olethan yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi tai vakuutuspalveluumme iftravel@if.fi sekä soittamalla 010 514 5820.

Kattava henkilövakuutusturva voi nousta todella korkealle työntekijöiden listalla tärkeimmistä henkilöstöeduista, kunhan niistä muistetaan mainita henkilöstölle. Henkilöstökyselyissä on hyvä nostaa välillä esiin se, tietääkö henkilöstö omista eduistaan.

Jos huomaat, että oman yrityksesi poissaolokustannuksista suuri osa muodostuu mielenterveyssyistä, yhteistyö työterveyshuollon ja Ifin kanssa voi olla ratkaisu, ja saatavat säästöt merkittäviä.


Written by

Seija Tolvanen, henkilövakuutusasiantuntija

Lue myös