Ajetaanko teillä työsuhdefillarilla?

Yhä useampi työnantaja tarjoaa henkilöstöetuna polkupyörän – edusta nautti viime syksynä jo liki 70 000 työntekijää [Tilastokeskus]*. Se on hyvä asia – ympäristölle ja terveydelle. Taloudellinen kannustin motivoi työntekijää liikkumaan työmatkoilla, ja edulla saa liikkua myös vapaa-ajalla.

Asianmukaisesti varustetulla pyörällä voi polkea ympäri vuoden, ja sähköpyörällä matka taittuu jopa ilman hikoilua. Jos valitsee sähköavusteisen polkumankelin, pyörän käsittelyyn kannattaa totuttautua rauhassa. Sähköpyörä painaa tavallista pyörää enemmän, ja vauhti nousee helposti kovaksi. Ajonopeus tuleekin säätää vallitsevaan ympäristöön ja olosuhteisiin sopivaksi.

Sähköpyörän akku vaatii turvallisen säilytyksen

Sähköpyörää saa säilyttää samoissa paikoissa kuin tavallista pyörää, mutta akun säilyttämiseen ja lataamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Sähköpyörien akkuihin liittyy paloturvallisuusriski, sillä niissä käytetään usein litiumioniakkuja, jotka sytyttyään palavat räjähdysmäisesti, ja joiden sammuttaminen on hankalaa. Tukes ohjeistaa, että akun säilytystilasta tulee löytyä palovaroitin ja alkusammutusvälineet, eikä näitä välttämättä löydy asuinkiinteistön pyörävarastosta. Siksi sähköpyörän akku onkin turvallisinta ladata kotona valvonnan alla, ellei taloyhtiö ole erikseen sallinut lataamista pyörävarastossa.

Työpaikan tiloja koskevat omat ohjeet, ja on muistettava kertoa henkilöstölle, miten sähköpyöriä, ja erityisesti niiden akkuja, säilytetään. Yhtenä vaihtoehtona voidaan hankkia erillinen sähköpyörän akuille tarkoitettu latauskaappi, jolloin akkujen lataaminen on mahdollisimman turvallista.

Talvella sähköpyörää tulisi pyrkiä säilyttämään sisätiloissa, tai vähintäänkin kuivassa säältä suojassa. Mikäli akkua säilytetään ulkona, kannattaa se mahdollisuuksien mukaan suojata jäähtymisen hidastamiseksi. Akun säilyttäminen ulkona vaikuttaa myös akun varaukseen, ja talvella kannattaa muutenkin varautua lyhyempiin toimintamatkoihin.

Vakuutusturva – kuka korvaa työmatkalla sattuneen tapaturman?

Pyöräillessä sattuu paljon tapaturmia ja monet niistä ovat vakavia. Muista siis huolehtia riittävästä vakuutusturvasta!

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa työmatkalla ja työtehtävien vuoksi matkustettaessa sattuneita tapaturmia. Korvaukset määräytyvät työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan. Työmatkaksi katsotaan kodin ja työpaikan välinen matka. Matkan tulee olla tavanomainen, ja matkareitin nopein ja lyhyin. Työmatkalla sallitaan tavanomaiset poikkeamat reitiltä, esimerkiksi lapsen haku päiväkodista tai kaupassa käynti. Jos kuntoilumielessä ajaa pidempää reittiä kodin ja työpaikan välillä, ei tätä pidetä enää työmatkana. Tällöin sattuva tapaturma katsottaisiin vapaa-aikana sattuneeksi, eikä sitä korvattaisi työmatkavahinkona työtapaturmavakuutuksesta.

Työnantaja voi ottaa työntekijöille vakuutuksen myös vapaa-ajalle. Vapaa-ajan tapaturmiin voi varautua joko työtapaturmavakuutuksen liitännäisellä vapaaehtoisella vapaa-ajan ryhmävakuutuksella tai vapaaehtoisella vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella. Lakisääteisen liitännäisessä vakuutuksessa korvauspiiri määritellään työtapaturma- ja ammattitautilain perusteella. Vapaaehtoisessa vakuutuksessa tapaturman aiheuttamia hoitokuluja korvataan vakuutusehtojen mukaisesti sovittuun korvausmäärään saakka. Mikäli työnantaja ei ole laajentanut vakuutusturvaa työmatkojen ulkopuolelle, kuuluvat mahdolliset vahingot työntekijän oman vakuutusturvan piiriin.

Työsuhdepolkupyöriä tarjoavat yritykset hoitavat yleensä itse pyörän vakuuttamisen osana palveluaan. Vakuutus voi kattaa esimerkiksi varkaus- tai rikkoutumisvahinkoja, mutta se ei kuitenkaan kata henkilövahinkoja.

Turvallisen pyöräilyn ABC

Käytä aina kypärää pyöräillessä.

Pyöräilykypärä ei estä onnettomuutta, mutta se suojaa päätäsi onnettomuuden sattuessa. Kypärän käyttämättä jättäminen lisää merkittävästi vakavan loukkaantumisen riskiä.

Suhteuta nopeus ympäristöön.

Autoilijoiden saattaa olla vaikea havaita nopeasti lähestyvää pyörää. Lisäksi erityisesti kaupunkialueilla on paljon näköesteitä, kuten pysäköityjä autoja, rakennuksia tai kasvillisuutta.

Pyöräillessä tulee noudattaa liikennesääntöjä.

Toisinaan pyörällä ajetaan ajoradalla autojen seassa, jolloin erityinen valppaus on paikallaan.

Huomioi teiden kunto.

Syksystä kevääseen on varauduttava myös liukkauteen, esimerkiksi nastarenkailla.

Tee itsestäsi näkyvä.

Käytä heijastimia, valoja ja kirkkaanvärisiä vaatteita, jotta muiden tienkäyttäjien on helpompi havaita sinut. Heijastinliivi on helppo keino lisätä omaa näkyvyyttä pimeään vuodenaikaan.

Käytä ajovaloja.

Pimeällä ajaessa, tai kun näkyvyys on muusta syystä huonontunut, on pyörässä oltava eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista ja taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin.

* Työsuhdepyörien määrä ohittaa nyt työsuhdeautojen määrän - Suomessa jo yli 74 000 työsuhdepyörää | Vapaus Bikes Finland Oy (sttinfo.fi)


Written by

Elsa Markkanen, henkilövakuutusasiantuntija