Kun Mauno liukastui matkalla töihin

Miksi Maunon matka työpaikalle päättyi ensiapuun? Olisiko tapaturman voinut välttää?

Oli pimeä marraskuinen pakkasaamu, pakkasta oli kolme astetta ja maahan oli satanut kevyt lumipeite. Sinä aamuna Mauno heräsi myöhässä - torkuttamisen sijaan hän oli epähuomiossa sulkenut herätyksen kokonaan. Maunolla oli vai muutama minuutti aikaa suoriutua aamutoimista.

Vielä kahvia hörppiessään Mauno heitti läppärin auton takapenkille ja ryhtyi putsaamaan autoa lumesta. Jos matkalla ei olisi ruuhkaa, voisin ehtiä työpaikalle vielä aamun ensimmäiseen palaveriin, Mauno pohti. Pian Mauno kuitenkin huomasi, että toive oli turha – auto ei käynnistynyt. Vaimo näki miehen tuskan ikkunasta ja huikkasi hänelle: - Bussi menee ihan kohta ohi, ehdit sillä vielä. Juokse jo! 

Mauno juoksee bussipysäkille kädessään kännykkä, joka muistuttaa piippaamalla, että palaveri alkaa vartin päästä. Mauno lisää vauhtia, juoksee takki levällään, sisäkengät jalassa kohti bussipysäkkiä. Sitten se tapahtui, samalla kun Mauno nostaa kätensä heiluttaakseen bussille pysähtymisen merkiksi. Sekunnin sadasosassa hänen näkökentässään vilahtavat kiillotetut nahkakengät, sen jälkeen katuvalot.  

Työmatkatapaturmista yli puolet sattuu jalankulkijalle

Mauno kiirehti töihin, kuten moni muukin suomalainen samana aamuna. Mutta vaikka olemme tottuneet jäähän, lumeen ja loskaan, meille sattuu vuosittain noin 20 000 työmatkatapaturmaa.  

Kolmeneljäsosaa työmatkatapaturmista johtuu liukastumisesta, kaatumisesta tai kompastumisesta. Yli puolet näistä tapaturmista sattuu silloin, kun liikumme jalkaisin. Pyörällä liikkuessa tapaturmista sattuu noin neljäsosa ja loput muilla kulkuneuvoilla.  

people working on a slippery pavement.

Jalkaisin tapahtuvien tapaturmien määrään vaikuttaa myös se, että me kuljemme kaikki osan työmatkastamme kävellen – joko kodin tai työpaikan pihassa, autoa putsatessa lumesta, pyörältä noustessa, bussipysäkille tai asemalle kulkiessa. Usein nämä kulkureitit ovat talvella vielä liukkaampia ja epätasaisempia kuin kävelytiet. Siksi kannattaakin kiinnittää huomiota oman työmatkan turvallisuuteen kaikissa matkan vaiheissa.  

Omilla valinnoilla voi vaikuttaa 

Vaikka monesti voi tuntua siltä, ettei työmatkatapaturmia voi estää millään, turvallisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa pienillä teoilla ja ajatuksilla. Työmatkalle on tärkeää varustautua sopivilla varusteilla ja ripauksella tarkkaavaisuutta. Ikäviltä tapaturmilta voi välttyä myös, kun ennakoi tilanteita, valitsee reitin huolella ja huomioi ulkona vallitsevan sään.  

Tarinamme Maunolla oli huono tuuri, mutta tapaturmaan vaikuttivat myös aika, säätila sekä ulkoilmaan sopimattomat varusteet. Esimerkiksi liukastumisia voi välttää tehokkaimmin kenkiin lisättävillä liukuesteillä, sopivilla talvivarusteilla sekä varaamalla matkaan riittävästi aikaa.  

Työtapaturmavakuutus turvaa, kun työssä pitää liikkua 

Vaikka Maunon tarinassa oli hurja alku, päättyi se lopulta hyvin. Kuukauden sairasloman jälkeen Maunon murtunut ranne on parantunut ja hän on taas työkykyinen. Kaikki työmatkalla liukastelleet eivät valitettavasti ole yhtä onnekkaita. Esimerkiksi päähän kohdistuneet vammat voivat pahimmillaan viedä työkyvyn kokonaan.  

Työnantajan ottama työtapaturmavakuutus sisältää aina laajan turvan työhön liittyvän liikkumisen varalta. Työntekijän vakuutusturva on siis tapaturman varalta voimassa, olipa työtehtävän tai -matkan vuoksi liikkeellä jalan, pyörällä tai autolla. Kattavinkaan vakuutus ei kuitenkaan voi estää vahinkojen sattumista. 

Me Ifissä tarjoamme kattavan vakuutusturvan ja autamme kun vahinko on sattunut. Tarjoamme yritysasiakkaillemme myös monia riskienhallinnan asiantuntijapalveluita ja digitaalisia koulutuksia. Voit esimerkiksi löytää verkkokoulutuksistamme työmatkaliikenteen turvallisuuspelin. Olethan yhteydessä riskienhallinnan ammattilaisiimme. 


Written by

Henkilövakuutusasiantuntijat Katja Kainulainen ja Jouni Pekkala